Wednesday, August 18, 2010

kisah aku dan library a.k.a perpustakaan


alhamdulillah...sedar tak sedar dah nak abis aku lajar..process yang panjang tapi aku rasa mcm sekejap jer...kali ni, aku dah banyak berubah kot dr ms dulu...dah tak banyak main (ada gak kit2)dan lebih fokus pd study...mcm abg aku cakap : "adik ni asyik2 g library jer,asyik2 wat assigment"...hehehe...sian kat abg aku,dia dtg jumpa aku pun kadang2 aku xde masa nak lepak2 dgn dia melainkan weekand...hukhukhuk...nak wat mcm ner,pengorbanan...tapi,aku still akan peruntukkan masa tuk berjumba ria gak iaitu weekand...hehehehe..nak kurangkan stress..


so,berbalik pd entry aku...ni la yang aku nak share cerita kit..aku ngan member aku a.k.a classmate a.k.a best aku ni suka wat assigment kitorang kat library..bkn apa senang nak cr bhn n paling penting kat library nak lepas braper jam pun xkena bayar..ada air-cond lg..hehehe..tambah2 dlm bln Ramadhan ni kan...hehehehe...tapi malangnya,ada la pulak segelintir manusia yakni pelajar2 ni yang xtahu nak menghargai kemudahan yang ada kat library ni...kat bawah ni,aku simpulkan penelitian aku dibawah satu senarai...masalah mereka ialah :


1) suka sepah2kan kerusi dalam library..pas discussion or guna,kemas la balik weiii..staff library tu walau dibayar gaji,xkan asyik2 nak serve korang jer,byk keja lain diorang nak wat.


2) pinjam buku xnak pulangkan..kadang2 pun aku wat gak..hehehe..pastu bersepah2 buku atas meja..staff library gak kena kutip n kemas..sian kan..diorang pun puasa gak mcm kt.


3) buat bising..yang ni aku paling xtahan..ikutkan ati,aku seletiiiip jer mulut2 yg kecoh mcm cik senah n cik kiah dlm library ni..aku pun ada mulut gak..kawan aku pun ada mulut gak..tapi, kami xla bising beria2 mcm korang..kalau suara sedap xper...hukhukhuk..ganggu kosentrasi orng lain tau..tegur marah...


4) silentkan la phone kornag tu..elooooo...pakai nokia n series ker??? setakat cabok mcm aku ni silent kan jer la...xkan la kot vibrate tu korang xleh rasa..


5) masuk library bergeng2..ni dah sah bkn discussion..tp nak menyemak setakat nak rasa air-cond kat library nih..hukhukhuk..aku tau la air-cond kat library ni free..aku pun selalu gak wat..aku selalu dok kat bahagian majalah n suratkhabar…tapi,kalau korang setakat masuk nak menyemak kat meja2 tuh,baik korang bagi kat orng lain yg nak duduk n wat assigment n keja diorang..tolongla respect kat orng lain..


hukhukhuk...kesimpulannya,aku tujukan entry ni khas buat semua pengguna library a.k.a perpustakaan...ingat yer : library bukan pasar malam...hehehehe..

2 comments:

Rani Rashid said...

bagus..tujukan sume mangkuk2 yg x phm bahasa

Sky Before Pinky said...

YES..AKAK setuju tu... kalao dierang kat tempat staff tu pasti tau.. ape yang dierang rasa kalo pengguna library tu wat cam tu.. hari-hari..
memang lah itu satu tanggungjawab staff library.. tapi..tak salah kan.. kalo ikut peraturan.. n ringan kan beban..

tabik lah kat U